Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, moet je voor jezelf goed duidelijk hebben waarom je het wilt beginnen, voor wie je het wilt beginnen, of er behoefte aan is en of er voldoende inkomen uit te genereren is. Ook zul je andere moeten overtuigen dat jou ideeën een kans van slagen hebben. Om een goed overtuigend verhaal te formuleren schrijf je een ondernemingsplan. Een ondernemingsplan wordt ook wel bedrijfsplan, businessplan of ondernemersplan genoemd. Het is een document waarin u uw plannen als startend ondernemer gedetailleerd beschrijft, zoals uw product of dienst, de prijs en de verwachte winst. Op 1 december 2019 was het ondernemingsplan eindelijk klaar. Het ondernemingsplan wat geschreven is voor Café de Beuntjes B.V. telde maar liefst 75 pagina's. Hieronder is beschreven hoe ons ondernemingsplan tot stand gekomen is en wat er in beschreven staat.

Waarom en voor wie stel je een ondernemingsplan op?
Je bent niet verplicht als starter een ondernemingsplan op te stellen, maar het is verstandig het wel te doen. Een bedrijfsplan schrijven doe je zoals gezegd echt voor jezelf. Hierdoor dwing je jezelf om je ideeën te concretiseren en het scherp te formuleren. Bovendien zie je zo ook of je plannen haalbaar zijn en of er markt is voor je product of dienst. Ook krijg je op deze manier inzicht in de sterke en zwakke punten.
Veel startende ondernemers maken pas een ondernemingsplan als ze geld nodig hebben om hun idee in de praktijk te brengen. Eventuele geldschieters bepalen namelijk op basis van je businessplan of ze in een idee willen investeren of niet- ze schatten aan de hand van het plan de risico’s in. Toch is het heel zinvol om ook een ondernemingsplan op te stellen wanneer je niet op zoek bent naar investeerders. Als je jouw plannen helder op papier gezet hebt kun je veel gerichter actie ondernemen.
Onderwerpen die je in je ondernemingsplan beschrijft zijn onder andere:
Wat ga ik precies doen, Waar ga ik me vestigen? Welke rechtsvorm kies ik? Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten? Hoe zit het met de concurrentie? Hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten?
Is je ondernemingsplan ooit echt klaar?
Nee, je ondernemingsplan zal je altijd moeten blijven bijwerken. Kosten en opbrengsten zijn niet statisch, ze worden bepaald door ontwikkelingen in de maatschappij. Zo kunnen kosten hoger worden, en de opbrengsten minder. Je zult dus altijd goed moeten monitoren of je ondernemingsplan zoals je die ooit hebt geschreven en bedacht hebt, nog wel winstgevend is. Misschien moet je met je bedrijf een totaal andere richting of doelgroep gaan benaderen.
Wil je meer weten? Heb je vragen? Wil je met ons meedenken? Reageer dan op deze blog!
Reactie plaatsen
Reacties